vineri, 30 ianuarie 2015

Când e Vis, care e realitatea?


Minţile noastre generează aceleaşi imagini zi de zi. Aceste imagini sunt o oglindă
a ceea ce eşti, şi totuşi ego-ul le consideră reale. „Nu este evident că un copac este un copac, un zid este un zid, un munte este un munte?", intreabă ego-ul. Dar acestea sunt reale doar intr-o singură stare de conştiinţă — in starea de veghe. În vis, s-ar putea să stai intr-un câmp şi să priveşti norii trecând pe deasupra munţilor. După ce te vei trezi, iţi vei da seama că muntele, norii şi câmpul erau doar legături intâmplătoare intre celulele creierului, care au dat naştere unor imagini trecătoare.
Nu există nici o dovadă pentru faptul că a fi treaz este altceva. „Realul" muntelui, al câmpului şi al norilor nu are o realitate ce poate fi dovedită, in afara imaginilor care se leagă in creierul tău.
Arthur a fost şocat atunci când Merlin a spus că lumea vizibilă este o iluzie.
Dar pot atinge lucrurile din jurul meu şi le pot simţi duritatea. Dacă imi ciocnesc capul de o stincă, mă aleg cu o vânătaie, a protestat el.
Imaginile nu sunt doar vizibile, i-a reamintit Merlin. Lucrurile le poţi atinge şi in vis şi le poţi simţi cu toată gama de senzaţii.
Atunci de ce eu disting intre starea de veghe şi vis? De ce o numim pe una realitate şi pe cealaltă iluzie?
Din obişnuinţă. Dacă oamenii primesc invăţătura aceasta de la mag, ei vor invăţa să facă şi in stare de veghe tot ceea ce fac in vis. Atunci, marginile vor incepe să se topească, iar realitatea te va conduce afară din inchisoarea umbrei.
Cu toţii experimentăm noul şi necunoscutul, dar puţini dintre noi văd in necunoscut forţa care ne cheamă. Necunoscutul conţine indicii către o altă realitate. Ce sunt aceste indicii?
Ele se schimbă in fiecare clipă, dar dacă priveşti cu atenţie la orice imagine pe care ţi-o prezintă lumea, sinele tău va incepe să le vadă din ce in ce mai clar. Aparentul hazard al intâmplărilor
va incepe să capete formă şi inţeles atunci cind o parte din tine va spune: „Sunt aici. Poţi să mă găseşti?" Intâlniri intâmplătoare, coincidenţe neaşteptate, premoniţii care se adeveresc, implinirea neaşteptată a dorinţelor, secvenţe neprevăzute de bucurie, un sentiment al unei cunoaşteri profunde,

mijirea increderii — toate acestea sunt forme pe care realitatea le poate lua pentru a ne convinge să ieşim din inchisoarea pe care singuri ne-am construit-o. Deepak Chopra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu