vineri, 12 decembrie 2014

De-a prima oară- exercițiu de inocență


Priveşte doar această listă de cuvinte:
Greu
Uşor
Negru
Alb
Soare
Lună
Luându-1 pe fiecare la rând, trăieşte aceste calităţi. Nu contează dacă eşti acel gen de persoană care face apel la imagini în loc de sentimente sau la concepte în loc de obiecte concrete.
Orice abordare funcţionează. Ai observat că minţii îi este imposibil să evite unele senzaţii cum ar fi cele de greutate, uşurime, negru, alb ş.a.m.d.? De fapt, nici nu poţi citi cuvintele fără să faci apel măcar la o vagă senzaţie a calităţilor respective.
E nevoie de participarea ta pentru ca aceste calităţi să existe.
Dacă participarea ta e inocentă, atunci ele vor exista într- un mod nou, proaspăt. Aşa vede pictorul. El se uită la un coş cu fructe, la o barcă, la un nor, dar în loc să fie un receptor pasiv al acestora, el le creează prin intermediul vederii. Le imprimă cu spiritul său.
Şi aşa facem toţi, chiar prin simplul fapt de a vedea un lucru obişnuit. Această experienţă demonstrează faptul că inocenţa nu poate fi pierdută, ci doar acoperită. Secretul faptului de a privi lucrurile cu inocenţă este acela de a vedea totul dintr-o perspectivă nouă, care nu e condiţionată de ceea ce ne aşteptăm să vedem.

Calea magului, Deepak Chopra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu