duminică, 21 decembrie 2014

Ce este corpul?



Când suntem treji, atenţia noastră e ţintuită de imaginile şi sunetele lumii materiale, aşa că ne este uşor să presupunem că singurul trup pe care-1 avem este cel fizic. Ce este trupul?
Cea mai largă definiţie ar fi aceea că trupul este o alcătuire de celule ce funcţionează impreună, formând o unitate.
Fiind mai mult decât suma părţilor sale, trupul poate acţiona, gândi şi simţi in moduri care i-ar fi imposibile unei singure celule.
Să aplicăm această definiţie intr-un domeniu neaşteptat — sentimentele.
În fiecare zi, ai parte de sentimente izolate, care sunt asemeni unei singure celule; aşază-le impreună şi vei avea un corp emoţional. Corpul tău emoţional este, inainte de toate, o istorie vie a tuturor lucrurilor care-ţi plac sau iţi displac, şi la fel a temerilor, a speranţelor, a dorinţelor şi aşa mai departe. Dacă trupul tău emoţional intră intr-o cameră, prietenii te vor recunoaşte imediat, pentru că trupul emotional constituie o parte insemnată din identitatea noastră.
Există şi alte corpuri, de asemenea invizibile, care se adaugă unicităţii tale.
 Există corpul cunoaşterii, care a tot crescut de când te-ai născut — să-l numim corpul mental. Cunoaşterea este mai subtilă decât emoţiile, deoarece este constituită din concepte abstracte. Dar şi mai subtile sunt raţiunea ta de a trăi, credinţele tale profunde despre existenţă şi despre natura  vieţii — depozitate toate inăuntrul corpului tău cauzal, acea parte din tine care-ţi permite să inţelegi existenţa. Aici rezidă cea mai profundă sămânţă a memoriei şi a dorinţei.
Toate aceste corpuri ale tale sunt unice.
Încă o dată, în momentul în care corpul tău mental sau corpul tău cauzal ar intra
într-o cameră, ai fi imediat identificabil. Astfel, identitatea sentimentul că eşti un „eu" — decurge din conştientizarea acestor corpuri. Un mag ştie că această vivacitate se transferă
de la corpurile subtile la cele grosiere. „Eul" cu care te identifici este constituit mai întâi din credinţele şi din raţiunea ta de a trăi (corpul cauzal), care dau naştere ideilor (corpul
mental) şi sentimentelor (corpul emoţional). Doar la capătul acestei înlănţuiri corpul fizic primeşte impulsul vieţii.
Aşa cum a spus Merlin: „oamenii cred că ei sunt maşini fizice care învaţă să gândească. De fapt, sunt gânduri care învaţă să creeze o maşină fizică. Această invăţătură are implicaţii uriaşe.
Dacă presupui că eşti in primul rând şi mai ales o fiinţă fizică, vei trăi viaţa intr-un mod complet diferit faţă de cineva care presupune că este in primul rând şi mai ales o fiinţă subtilă.

În somn, corpul tău fizic se odihneşte şi se reface.
Corpul tău emoţional îţi rezolvă dorinţele, temerile, speranţele şi fantasmele. Corpul tău cauzal se va întoarce în lumea luminii, pe care unii oameni o percep ca fiind raiul. Alţii însă o văd ca pe o soluţie la o problemă sau la o intuiţie, soluţie care iese la iveală după ce s-au trezit.



În toate aceste moduri, tu resimţi coordonarea complexă ce există între toate corpurile tale.
Cel mai creator act pe care-1 vei face vreodată este acela de a te crea pe tine însuţi. El se petrece la nenumărate niveluri văzute şi nevăzute. Prin acest act rânduieşti întreaga inteligenţă a universului, comprimînd milioane de ani de cunoaştere în fiecare secundă a vieţii.
— Nu îţi dai seama, i-a spus Merlin discipolului său, că istoria universului ne-a adus aici, în această secundă? Suntem copiii privilegiaţi ai creaţiei, pentru care au fost făcute toate
lucrurile.
Dacă adevărata ta sursă este lumea subtilă, nevăzută, mai degrabă decît lumea fizică, atunci, în realitate, corpul tău nu e alcătuit din celule. Nu ele sînt cărămizile din care e construită viaţa, tot aşa cum nu sunt nici moleculele şi atomii în care poate fi împărţită celula. Corpul este construit din invizibile abstracţii, pe care le numim informaţii şi energie — ambele conţinute în ADN.
Dar magul pătrunde chiar mai adânc în lumea nevăzută, ştiind că cele mai profunde credinţe ale tale sunt forţele tale cele mai creatoare. Corpul tău fizic se dezvoltă din acel impuls uriaş al vieţii conţinut în ADN. Fără acest impuls, informaţia şi energia sunt inerte. Tot aşa, gândurile şi emoţiile tale circulă în lume datorită unor impulsuri nevăzute de inteligenţă, ce construiesc corpul tău subtil — corpul cauzal.
După cum spune magul, motivul pentru care toţi mergem la culcare noaptea este acela de a pune toate aceste corpuri în ordine, după osteneala faptului de a fi treaz şi activ.
Dar cea mai subtilă lucrare a tuturor acestora se face în linişte desăvîrşită. Data viitoare cînd veţi observa un moment trecător de linişte, cînd nu aveţi nici un gând, dorinţă sau sentiment, nu il luaţi ca pe un moment de inconştienţă. Conştiinţa dvs. a alunecat in fisura dintre corpurile fizic, emoţional, mental şi cauzal. Ne reintoarcem in linişte profundă la prima cauză, Fiinţa pură. Acolo ajungi faţă in faţă cu sămânţa creaţiei, sursa a tot ceea ce a fost, este şi va fi, care nu e altceva decât tu insuţi.




" Deepak Chopra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu