marți, 9 decembrie 2014

A cunoaște


Cunoașterea pură este apa vieții băută direct de la izvor. Deepak Chopra



Nu contează ce fel de schimbări iau cu asalt universul, deoarece pentru mag faptul pur de a cunoaşte nu se poate schimba — decorurile vin şi se duc, clarvăzătorul rămâne acelaşi. Înainte de a intâlni magul dinlăuntrul nostru, cu toţii ne bazăm pe simţurile şi pe mintea noastră pentru a şti ceea ce ştim. Avem parte de o cunoaştere invăţată. Ea este depozitată in memorie şi catalogată in funcţie de ceea ce ne interesează; prin urmare, este o cunoaştere relativă. Cunoaşterea magului este innăscută.
Odată, Arthur s-a speriat tare cind Merlin s-a apucat să fugă agitând un uriaş cuţit de măcelărie.
— Ce faci? l-a intrebat băiatul infricoşat.
— Gândesc, a răspuns Merlin. Nu aşa gândiţi voi?
— Nu, a spus Arthur.
Merlin s-a oprit brusc:
— Ah! atunci trebuie să fie o greşeală. Impresia mea era că toţi muritorii işi folosesc simţurile ca pe nişte cuţite, tăind şi disecând. Am vrut să văd cum e. Pot să spun că există multă violenţă ascunsă in ceea ce muritorii numesc raţionalitate.
Mintea magului este ca o lentilă care lasă tot ce vede să treacă prin ea fără distorsiuni. Avantajul acestui mod de conştientizare este acela că unifică tot ce mintea raţională separă.

Mintea raţională priveşte „in afară", la o lume de obiecte aflate in timp şi spaţiu, pe când magul vede totul ca făcind parte din sine. În loc de „afară" şi „inăuntru", există o singură curgere neimpărţită.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu