duminică, 26 octombrie 2014

Care-i harta cu care construiești Azi?


Când acţionăm în mod automat, nu  vedem consecinţele propriilor comportamente. Nu luăm
niciodată în considerare planul pe termen lung al vieţii noastre. Nu ne examinăm motivele şi nici nu încercăm sa înţelegem ce ne influenţează alegerile. Acţiunile noastre sunt, de fapt, reacţii - alegeri care se bazează pe senzaţia de moment, fără a lua în considerare impactul lor asupra viitorului.
În fiecare moment suntem îndrumaţi de una dintre cele două hărţi existente: una a perspectivei, care reprezintă planul pregătit cu grijă pentru viitor, sau o hartă a automatismelor, trasată de trecut.
Alegerile făcute în conformitate cu harta automatismelor - programele repetitive, automate - nu ne hrănesc focul şi nici nu ne aduc mai aproape de visele noastre. Şi chiar dacă ni se par bune, acest lucru se întâmplă doar pentru că ne sunt familiare.

Să vă dau un exemplu: Jody, doctoriţă pediatră cu o afacere prosperă, are ca scop ca, o dată la trei luni să-şi ia liber o săptămână - în total, patru săptămâni de concediu pe an. Asistenta ei programează din vreme aceste perioade, în agenda de lucru al lui Jody. Totuşi, ori de câte ori Jody are foarte mulţi pacienţi, în loc să se uite la harta de perspectivă pentru a primi îndrumări, răspunsul ei automat, declanşat de harta automatismelor, este acela de a-şi anula planurile şi de a avea grijă de cei în suferinţă. De multe ori a renunţat la dorinţa de a-şi face timp pentru a sta mai mult cu familia şi la timp pentru ea  şi, până la urmă, a acţionat inconştient, regretând ulterior acest lucru. Înainte ca Jody să poată căpăta libertatea de a face ceva diferit, trebuia mai întâi să-înţeleagă faptul că răspunsul ei automat îi coordona acţiunile.
Harta automatismelor o făcea să spună da la cererile pacienţilor. Fără să se gândească, făcea alegeri care, în final, o deturnau de la viaţa pe care o dorea. Jody a realizat că, atunci când era pe pilot automat, nu mai avea nici un control asupra acestui domeniu al vieţii ei. Această înţelegere i-a permis să facă o alegere nouă, conştientă, în concordanţă cu scopurile şi cu obiectivele ei.
Debbie Ford-Întrebările potrivite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu