marți, 7 octombrie 2014

15 principii generale de succes


Sursa: http://tuneldelumina.wordpress.com

Principiul 1. Cel mai important. Este că succesul începe înăuntrul tău, porneşte dinăuntru în afară, este o stare a minţii, este o funcţie a caracterului şi a personalităţii tale. Nu uita că este mai important cine eşti, şi apoi ceea ce faci.

Principiul 2. Psihologia succesului înseamnă să-ţi ţii mintea în formă bună, adică fitness mental, care înseamnă un sentiment de încredere de sine, fericire, entuziasm, şi o atitudine mentală pozitivă. Deoarece, dacă ai sentimentul de autoîncredere, fericire, entuziasm, şi o atitudine mentală pozitivă, nimic în lume nu te poate opri să ai succes, iar scopul principal al acestui material este să-ţi dea aceste sentimente.

Principiul 3. Nivelul tău de autoîncredere, cât de mult te placi, te respecţi şi te accepţi ca o persoană valoroasă şi utilă, este calitatea de bază a tuturor oamenilor de succes, a bunăstării şi performanţei. Cu cât crezi în tine mai mult, cu atât faci mai bine lucrurile pe care pui mâna.

Principiul 4. Psihologia succesului înseamnă dezvoltarea întenţionată şi consecventă a încrederii de sine. Când tot ceea ce faci îţi dă sentimente pozitive despre tine şi viaţa ta, îţi creşte încrederea de sine şi îţi îmbunătăţeşte nivelul de fitness mental. Adică atunci când foloseşti metode de succes dovedite, de fiecare dată când ai un rezultat pozitiv, primeşti un plus de incredere şi stimă de sine, care te face să te simţi bine în pielea ta şi te entuziasmează să contunui cu următorul efort.

Principiul 5. Adevărata stimă de sine provine din sentimentul consolidat de competenţă. Când ceea ce faci îţi dă sentimentul de pricepere, măiestrie şi realizare, îţi creşte nivelul stimei de sine.

Principiul 6. Nivelul stimei de sine este determinat în mare măsură de cât de mult crezi în tine, în puterile tale. Ceea ce crezi, îţi determină realitatea, mai mult decât orice. Întotdeauna gândeşti şi acţionezi în concordanţă cu ceea ce crezi, cu cele mai adânci credinţe ale tale. Dacă schimbi ceea ce crezi, îţi schimbi viaţa. Ceea ce crezi e foarte important deoarece tu vei respinge tot ce nu este în concordanţă cu ceea ce crezi. Ceea ce crezi determină felul tău specific de a vedea lumea, de a vedea oamenii şi situaţiile, şi mai ales cum te vezi pe tine.
Cel mai important lucru pe care îl poţi face este să schimbi ceea ce crezi în concordanţă cu ce vrei să relizezi, să crezi că eşti capabil de mari succese.
Una din credinţele care ne ţine pe loc este aceea că, dacă nu ai note bune la şcoală, nu vei avea mult succes în viaţă. Pentru că ni s-a spus asta de fiecare dată, când eram copii, în toţi anii de şcoală, şi chiar la facultate, când suntem maturi, ni se spune, dacă nu ai note bune la şcoală, nu vei avea mult succes în viaţă. Dar cercetările ai indicat că nu există nici o legătură directă între notele de la şcoală şi succesul în
viaţă.
 Mulţi oameni cred că trebuie să fii inteligent pentru a avea succes în viaţă, dar cercetările arată că mulţi oameni care au devenit milionari de la zero, au o inteligenţă medie, şi asta îi ajută, pentru că nu se lasă impresionaţi de cât de deştepţi sunt, şi încearcă mereu să înveţe mai mult, sunt curioşi şi deschişi, pun întrebări şi ascultă sfaturi, şi astfel primesc informaţii care le garantează succesul. Mulţi cred că trebuie să mergi la facultate pentru a avea mari realizări. Un număr enorm de oameni care au succes, nu au fost la facultate. De fapt, jumatate din oamenii cu facultate, lucrează ca specialişti, pentru oameni care de-abia au terminat liceul, după estimările autorului.

Principiul 7. Nivelul stimei de sine este determinat de cât de mult crezi că tu eşti valoros, competent, util, respectat şi important. Tot ce faci si orice experienţă ai, care te face să te simţi mai valoros, îţi creşte stima de sine. Experienţele care te fac să te simţi neimportant, îţi scad stima de sine, îţi subminează autoaprecierea, şi îţi depreciază afectivitatea. Motivul pentru care învingătorii înving, şi performerii au performanţe mari, este acela că fac zilnic lucruri care le dau sentimente pozitive şi îi fac să creadă lucruri mari despre ei, şi asta le dă încredere în forţele lor.

Principiul 8. Opusul stimei de sine sunt frica, stresul, boli psihosomatice, probleme de personalitate, negativism, cinism, mediocritate, înfrângere, eşecul în viaţă. Cred că toate problemele oamenilor provin dintr-o slabă stimă de sine, din faptul că oamenii se subapreciază.
Frica de eşec, frica de sărăcie, frica de critică şi de respingere, frica de a pierde, care ne ţin pe loc, sunt toate cauzate de o slabă stimă de sine.
Cu cât mai mult te placi şi te respecţi pe tine cu adevărat, ca persoană valoroasă şi utilă, cu atât mai puţin ţi-e frică de eşec, pentru că relizezi că eşecurile tale nu te reprezintă, şi cu atât mai puţin ţi-e frică de respingere pentru nu mai eşti mai puţin îngrijorat dacă alţii te plac sau nu. Cu atât mai mult te ambiţionezi să îţi atingi potenţialul maxim.

Principiul 9. Este posibil să-ţi schimbi sentimentele, atitudinile, opiniile, ideile, şi ceea ce crezi despre tine, dacă îţi alimentezi mintea cu un flux constant şi susţinut de mesaje pozitive şi constructive, care sunt în concordanţă cu rezultatele pe care le doreşti, şi nu cu rezultatele de care te
temi. “Devii ceea ce gândeşti în majoritate timpului”, diferenţa dintre cei care au succes şi cei care nu au, este că oamenii de succes gândesc succes, gândesc bogăţie, gândesc împlinire, gândesc excelenţă, gândesc realizare, gândesc obiective, iar oamenii care nu au succes gândesc lipsuri, pierdere, limitare, sărăcie, cât demult costă totul, şi că nu te poţi lupta cu primăria sau guvernul.
Devii ceea ce gândeşti, iar tu poţi hotărâ la ce să te gândeşti, să-ţi alimentezi mintea cu gânduri, cuvinte, imagini în concordanţă cu persoana care vrei să devii, în concordanţă cu calităţile şi însuşirile pe care vrei să le ai, în concordanţă cu stilul de viaţă pe care ţi-l doreşti.

Principiul 10. Trebuie să foloseşti afirmaţii pozitive, ceea ce înseamnă să vorbeşti pozitiv cu tine însuţi, să-ţi repeţi mereu, cu entuziasm şi convingere, şi să încarci cu emoţie ceea ce îţi spui în mod pozitiv. Să-ţi repeţi afirmaţii ca “Îmi place de mine”, “Sunt mândru de mine”, “Sunt cel mai bun”. De câte ori spui asta, stima de sine creşte, te simţi mai bine şi lucrezi mai bine.

Clement Stone recomandă să-ţi repeţi afirmaţii ca “Sunt fericit”, “Sunt sănătos”, “Mă simt excelent”. Spunându-ţi aceste în mod repetat, te simţi încărcat de energie. De câte ori ţi-e frică sau ţie greu poţi să spui asta “Sunt în stare”, “Sunt capabil”, “Pot să fac tot ce-mi pun în minte”, “Pot s-o  fac” , “Pot s-o fac”.
Cu cât repeţi asta mai mult, cu atât mai puţin ţi-e frică de eşec şi respingere. Iată un mod frumos de a începe ziua. “Cred că ceva minunat mi se va întâmpla azi”, “Cred că azi voi avea o zi minunată”, “Simt că azi mi se va întâmpla ceva minunat”. Vei fi surprins să vezi, că dacă repeţi asta de 5 sau 10 ori dimineaţa, cu entuziasm, vei fi mai bine dispus, mai optimist, te vei simţi mai bun şi vei vedea că alţi oameni îţi vor răspunde într-un mod mai pozitiv.

Principiul 11. Vizualizarea. Exersează să te vezi cu calităţile, însuşirile, şi obiceiurile pe care ţi le doreşti, crează imagini vizuale clare cu rezultatele dorite, în mod repetat, şi ultimul lucru pe care îl faci, înainte să mergi la culcare, e să te vezi ca un executant excelent, de performanţă, vizualizeazăte cum te bucuri de realizările şi împlinirile pe care ţi le doreşti, vizualizează-te aşa cum vrei să devii. Nu uita că subconştientul e ativat de imagini mentale, şi el face ca toate vorbele şi acţiunile tale să fie în concordanţă cu cele mai intense scopuri dorite. Îţi influenţează limajul trupului, tonul vocii, nivelul de energie. Cu cât te gândeşti, îţi vorbeşti şi vizualizezi mai mult ceea ce vrei să relizezi, cu
atât mai mult vei vorbi şi vei acţiona pentru a atinge aceste realizări.

Principiul 12. Când foloseşti afirmaţiile şi vizualizarea în combinaţie cu aşteptări pozitive faci 2 lucruri. În primul rând devii o persoană pozitivă, optimistă şi încântătoare, o atitudine esenţială pentru succes. Nu îţi poţi imagina o persoană de succes, fără o atitudine pozitivă, optimistă şi încântătoare. Iar al doilea lucru, începi să atragi în viaţa ta oameni şi circumstanţe, în armonie cu gândurile tale dominante.

Aceasta se numeşte legea atracţiei, care spune că orice gând care îţi domină mintea şi este încărcat cu emoţii pozitive, vor atrage în viaţa ta persoane şi întâmplări în concordanţă cu acesta. Atenţie, legea atracţiei funcţionează chiar dacă gândul este pozitiv sau negativ. Dacă ai gânduri pozitive, vei atrage circumstanţe pozitive, dacă ai gânduri negative, vei atrage întâmplări negative.

Principiul 13. Alimentează-ţi mintea permanent cu cărţi, ziare şi ştiri pozitive, cu materiale audio şi video pozitive. Elimină ziarele şi programele de ştiri negativiste, oamenii negativişti, cărţile şi materialele şi poveştile negative. Alimentează-ţi mintea permanent cu înformaţii care te ajută şi sunt în concordanţă cu ce vrei să realizezi. Oamenii sunt suspectaţi de ceea ce se numeşte puterea sugestiei, eşti influenţat de fiecare element sugestiv din mediul încare trăieşti, de ce spun oamenii, de ştirile pe care le auzi, de articolele pe care le citeşti. Dar devărata putere este să nu te laşi dominat de gândurile din afară, de sugestiile negative, absorbit de ce se întâmplă în jur şi nu poţi schimba, ci să ai tăria să decizi tu care îţi sunt preocupările, gândurile dominante, şi să le încarci cu emoţii pozitive, să te schimbi pentru succes.

Principiul 14. Asociază-te cu oameni pozitivi, optimişti, încântători şi ambiţioşi, orientaţi spre succes. Aminteşte-ţi că cine se aseamănă se adună, iar alegerea de a te asocia cu oameni negativi, descurajatori, slabi, te poate condamna la o viaţă de eşec şi slabe realizări, te fac să treci pe lângă ocazii şi circumstanţe de succes, de ruşinea lor, oricâtă edicaţie ai avea. Renunţă la prietenii negativişti, la relaţiile proaste, la grupurile negative, nu te asocia cu pierzătorii, chiar dacă îi cunoşti de mult. Apropie-te de oamenii mari, de învingători. Un om mic te face să te simţi neputincios, un om mare te face să crezi că totul este posibil.

Veţi spune bun, şi dacă mă despart de prietenii mei, cum voi întâlni oameni de succes, pozitivi, învingători. Să nu te temi, dacă începi să te gândeşti la succes, dacă îţi alimentezi mintea cu mesaje pozitive de succes, dacă te vezi un om de succes, subconştientul te va apropia de astfel de oameni şi îi vei atrage în viaţa ta pentru că sunt ca tine.

Principiul 15. Acţionează în paşi. Modelează-ţi comportamentul şi acţiunile după oamenii de succes, dacă vrei să ai succes. Aceasta este cheia către succes. Dacă nu crezi în tine, şi majoritatea începem necrezând în noi, îndoindu-ne de noi, cu sentimente de inferioritate, e greu să începi. E greu să începi să crezi în tine, nu e suficient să spui, gata, acum crezi în tine. Nu uita că succesul începe din interiorul tău. Totuşi, s-a descoperit că şi atunci când nu te simţi ca un om de succes, dacă doar acţionezi mecanic, ca un om de succes, şi faci ceea ce fac oamenii de succes în mod repetat, vei începe să ai mici succese, să capeţi încredere în tine şi vei începe să te simţi mai sigur pe tine, competent, util,
valoros, pozitiv, şi fără nici o frică.

Aceasta înseamnă că poţi acţiona pentru a-ţi creşte stima de sine, făcând ceea ce fac oamenii cu o mare stimă de sine. Dacă simţi într-un anume fel, vei acţiona în acel fel, şi poţi declanşa sentimente de un anumit fel acţionând şi gândind în concordanţă cu el, iar aceasta îţi creşte stima de sine şi te face că acţionezi mai departe. Acţiunile tale şi ceea ce spui sunt comenzi pentru subconştient şi va genera în tine sentimente în concordanţă cu acţiunile. Dacă acţionezi cu încredere, vei ajunge să fii încrezător în tine. Dacă acţionezi cu curaj, vei ajunge să fii curajos. Dacă acţionezi cu bucurie, vei ajunge să te simţi fericit.

Fitnesul mental este ca fitnesul fizic, se învaţă prin repetiţie şi antrenament. Nu uita că fitnesul mental înseamnă stimă de sine, nivel crescut de încredere în sine şi curaj şi energie, şi le poţi învăţa practicându-le. Pentru asta trebuie să iei decizia de a fi om de succes şi să studiezi comportamentul şi modul de acţiune al oamenilor de succes.

Fragment din cartea: “Psihologia succesului”, Brian Tracy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu