duminică, 7 februarie 2016

Cum răspunde creierul imaginilor pe care le vezi


”Răspunsul biologic al creierului la simpla trăire a imaginației nu este numai fastă, ci și nefastă.

Stephen Kosslyn este preocupat de efectele emoțiilor negative asupra imaginației.
Însuși creierul face o selecție a emoțiilor noastre, după semnificația lor pozitivă sau negativă, transmițându-le, pentru a fi procesate, în diferite arii  din creier.
S. Kosslyn subliniază că lobul occipital este implicat în imageria mentală vizuală, fiind activată cea mai mare parte din ariile ce procesează percepția vizuală.
Vizualizarea evenimentelor negative, cu conținut terifiant (filme, cărți, reviste, simpla imaginație), activează creierul, constată S. Kosslyn, mult mai intens decât o imagine neutră. În același timp odată cu vizualizarea, sunt declanșate în corp reacțiile biologice ale stresului.
Pericolul imaginilor cu conținut violent nu este numai acela al efectului nociv al reacției de stres pe care o provoacă, ci este cu mult mai mare.
Rețelele neuronale se reorganizează pentru fiecare gen de informație pe care o receptează și prelucrează.
Pe măsură ce se repetă aceeași informație (același gen de filme, cărți, imagini) în rețeaua neuronală are loc un fenomen de activare sinaptică, urmate de fixarea în memoria de lungă durată (LTP). Rezultatul final este o modelare a creierului pe acest conținut violent.”
Cresc înalți munții fricii în mintea celui care o alimentează.

Ceea ce gândim, acel ceva și devenim, suntem cum gândim.

Dumitru Constantin Dulcan, În căutarea sensului pierdut, vol II

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu