luni, 9 decembrie 2013

Minunat prezent-Recunostinta zilei de Azi:)!


Ai observat ca adesea ne impiedicam atunci cand se intrerupe curentul in casele noastre?
Si daca s-ar intampla la fel- ne-am inpiedica si atunci cand intram in granitele maretului oras al cortexului cerebral, in miimi de secunda, cand si eu si tu- cautam informatii ca sa construim lanturi de ganduri, imagini mentale, vise..?
Si realizam aceste activitati in intuneric!
In "culisele " mintii noastre exista niste ingineri care ating tinte cu o precizie fina, isi iau informatiile si le folosesc pentru a construi edificii inca si mai complexe decat cele din marile metropole. Si realizeaza aceasta cu o rapiditate grozava! Actiune pe fractiune de secunda:)
Asa-i ca -i miracol mintea ta? Si  mintea mea si altuia:)

Gandim si e inca vreme de a cunoaste si de a ne antrena capacitatea de a gandi. E ca si cum am trai intr-o camera intunecoasa- la un clic distanta de lumina aprinsa. Clicul este AUTOCUNOASTEREA. 
Cel care il discrimineaza pe celalalt il raneste insa se raneste si pe sine-efect al spectacolului constructiei de ganduri-care se pune in scena in mintea amandurora.
Tumultul emotional se linisteste cand INVETI SA TE CUNOSTI PE TINE.

Imagineaza-ti mintea ta o casa cu ferestre.
De fiecare data cand tu vorbesti ,actionezi, relationezi ferestrele acestea se deschid.
Unele ferestre contin abilitati, potential, afectivitate, intuitie creatoare, laude, indrazneala, vise, proiecte, relatii sociale armonioase. Ferestre -lumina.

Altele-s ...antonime ca sens:)  Sunt ferestrele-umbra. Exista acolo- fac parte din noi- context al constiintei colective.  Le recunosc ca prezenta- le mentin in echilibru constant. Le iubesc- parte din mine, firesc.
Si amlimentele- pe pamenit sunt atat de diverse, citind si gustandu-le diversificat, ascultand ceea ce corpul meu simte- invat sa aleg....de cand stiu - hrana de "minte".
Si -s si ferestrele intermediare-acelea-s combinatii- le vad similare cu griuri- pot fi si colorate. E "si-si" "oricare dintre", "te las pe tine, alege tu". Doar ca eu am invat ca decizia-i grozava -cand e personala- si inima-i sfatuitor.
Te intereseaza- concentrarea pe aspectul de construire de sine in armonie cu legi divine? Permite-mi sa ma concentrez si eu pe ferestrele-lumina.
Cand reactionez, gandindu-ma inainte, depasesc fenomenul actiune-reactie:) Experienta mea de viata adauga un comentariu: de depasit etapa-i de dorit:) in relatiile sociale, e liant. Se-ndreapta spre iubire:)
Unii  cauta aur in roci- altii il cauta in solul psihicului. -Augusto Cury
Marea provocare si oportunitate a educatiei de Azi e sa fii arhitectul care construieste-n minte  platforme cu mii de ferestre de lumina. Sa fii constient ca poti orienta gandirea- e rezultat de antrenament serios.
Sa iti antrezezi cu consecventa psihicul ca un sportiv, inseamna sa  dezvolti functii importante ale inteligentei umane:
Arta interiorizarii
Arta observarii
Arta protejarii componentei emotionale a psihicului
Arta de a gestiona ganduri
Arta contemplarii frumosului
Capacitatea de a gandi inainte de a reactiona
Rationamentul schematic
Capacitatea de a se plasa in locul celorlalti-empatia
Expunerea in loc de impunerea ideilor
Solidaritatea si toleranta
Altruismul si cooperarea
Flexibilitatea: capacitatea de a vedea in provocari oportunitati de a vedea dincolo de ele- lectii importante
Imaginea de sine, respectul de sine, increderea in sine
Perseverenta si spiritul intreprinzator
Creativitatea si capacitatea de a descatusa imaginatia
Dialogul interior
Dialogul interpersonal si socializarea
Fidelitatea fata de constiinta si transparenta
Proiectele de viata
Munca in echipa si angajamentul social
Toti oamenii au ca potentiale toate aceste functii. Sunt dezvoltate in grade diferite-dupa "antrenamentul" sustinut si dupa consecventa.
Cunoastere de sine inseamna redescoperire. Te-ai nascut inzestrat cu flecare dar. E dat divin. Cu rabdare- cu prezenta de spirit, bucurie...le redescoperi- intentionand constient.
Ceea ce gandim determina ceea ce simtim.
Ceea ce simtim determina ceea ce se inregistreaza in memorie-iar ceea ce se inregistreaza in memorie genereaza baza calitatii vietii tale. Cauta ganduri din trecut- o clipa-doua si vino cu un argument:)
Cine intentioneaza sa traiasca sanatos psihic -se angajeaza sa cultive ganduri flori in mintea sa.
Cum sa gandesc eu Azi:) 
Cu Recunostinta!
Recunostinta te elibereaza de regretele asociate cu trecutul. Foarte multi oameni se gandesc cu precadere si muult:) la deciziile luate in trecut, punand pe seama lor tot ce li s-a intamplat neplacut- de atunci si pana in prezent.
Viata este infinit mai complexa- regretele te impiedica sa modelezi viitor luminos traind plenar fiecare zi in prezent.
Un om care isi face griji in permanenta incearca sa controleze lumea: tot ce isi doreste el sa sa isi pastreze capul deasupra apei...Si daca ar intentiona sa invete sa pluteasca lin, odata cu apa?



Fluxul Recunostintei te ajuta sa renunti la a mai judeca comportamente ale altor oameni.
Phil Stutz /Barry Michels

Sunt momente cand simti ca VIATA iti este inapoiata:) Clipele acelea cand pretuiesti si vezi in fiecare intamplare un miracol-ele sunt! Mai presus de toate exista in Univers o putere care face inima sa tresalte a Bucurie cand te trezesti daca inveti sa APRINZI ZI DE ZI LUMINA SUFLETULUI TAU.
E CEVA care te sustine permanent si iti permite accesul la un viitor sub semn de implinire. Clipa aceea e AZi:) Bucura-te pentru fiecare flare -miracol de gand curat si increzator...Stii ca cerul mai aduce si pe-alocuri...nor:) Stii ca trece. Esti deasupra lor, a grijilor:)
Zi de marti cu foarte bine-n gand:) Aduna roade: ce-au fost inainte flori frumoase
Spor si Magie!!

Inspiratie: Augusto Curry-Minti sclipitoare, minti antrenate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu