sâmbătă, 6 decembrie 2014

Dincolo de cuvinte, etichete


Cele mai simple cuvinte pe care le folosim pentru a ne descrie unul pe celălalt -precum prieten, familie, străin -sunt împovărate de judecăţi. Diferența ce se iscă între înţelesul cuvintelor prieten şi străin, este plină de interpretări.
 Prietenul este tratat într-un fel, inamicul în alt fel. Chiar dacă nu aducem aceste judecăţi la suprafaţă, ele umbresc vederea precum praful ce întunecă lentilele.
Pentru că nu are etichete pentru lucruri, magul le vede ca fiind mereu proaspete. Pentru el nu există praf pe lentile, aşa că lumea sclipeşte de noutăţi. Acelaşi cântec vag se aude în toate: „Priveşte-te pe tine însuţi." Dumnezeu poate fi definit ca acel cineva care, uitîndu-se împrejur, se vede doar pe El însuşi
-sau pe Ea însăşi - în toate direcţiile; pentru că suntem creaţi după imaginea Lui/Ei, lumea noastră este de asemenea o lentilă.
Oamenii privesc în afară fascinaţi de lucruri, râvnind să pună un nume oricărui lucru pe care îl văd şi apoi să-l foloseascã.
Deseori, magii nu ştiu numele celor mai comune lucruri, precum acela al stejarilor, al cerbilor lopătari sau al constelaţiilor. Totuşi, magul poate privi la un stejar noduros, la ciuta ce paşte sau la cerul nopţii şi în fiecare moment al contemplaţiei sale va fi absorbit cu totul.

Deepak Chopra, Calea magului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu