sâmbătă, 27 decembrie 2014

Despre un drept al tău: copilăria



Renașterea

„Adu-ți aminte acest lucru: recâștigă-ți copilăria. Toată lumea tânjește după ea, dar nimeni nu face nimic pentru a o recâștiga. Toată lumea tânjește după ea! Oamenii continuă să spună că vârsta copilăriei a fost pentru ei un paradis, iar poeții continuă să scrie poeme despre frumusețea copilăriei. Cine te împiedică? Recâștig-o! Eu îți dau șansa de a o câștiga.
Fii jucăuș. Va fi greu, pentru că ești atât de mult structurat. Ai o armură în jurul tău – este atât de dificil să scapi de ea, să te relaxezi. Nu poți dansa, nu poți cânta, nu poți doar să sari, nu poți doar să țipi sau să râzi, sau să zâmbești. Chiar dacă vrei să râzi, mai întâi vrei să existe ceva acolo de care să râzi. Nu poți pur și simplu să râzi. Trebuie să fie o cauză; numai atunci poți plânge sau te poți smiorcăi.
Lasă deoparte cunoașterea, lasă deoparte seriozitatea. Fii total jucăuș în aceste zile. Nu ai nimic de pierdut! Dacă nu câștigi nimic, nu vei pierde nimic. Ce poți pierde dacă ești jucăuș? Dar eu îți spun: nu vei mai fi niciodată la fel.
Toată insistența mea este în a fi jucăuș. Vreau să te arunc înapoi la punctul în care ai încetat să crești. A fost un punct în copilăria ta când ai încetat să mai crești și ai început să fii fals. Poate ai fost furios – un mic copil într-un acces de furie –, iar mama sau tatăl tău spunând: «Nu fi furios! Nu este bine!». Tu erai natural, dar s-a creat o diviziune și exista acolo o alegere pentru tine: dacă vrei să fii natural, atunci nu vei mai avea dragostea părinților tăi.
În aceste șapte zile vreau să te arunc înapoi la punctul de unde ai început să fii «bun», și nu natural. Fii jucăuș, și copilăria ta este recâștigată. Va fi greu, pentru că trebuie să dai la o parte toate măștile tale, toate fețele; va trebui să dai la o parte personalitatea ta. Dar adu-ți aminte: esența se poate arăta numai atunci când personalitatea ta nu este acolo, pentru că cea din urmă a devenit o închisoare. Las-o deoparte! Va fi dureros, dar merită, pentru că te vei renaște din ea. Și nașterea nu are loc fără durere. Dacă ești cu adevărat hotărât să fii renăscut, atunci asumă-ți riscul.”

Instrucțiuni
Îndrumările lui Osho cu privire la renaștere sunt următoarele.
Două ore pe zi timp de șapte zile:Prima etapă
„Pentru prima oară te vei comporta ca un copil, intră pur și simplu în copilăria ta. Orice ai vrut să faci, fă acel lucru – să dansezi, să cânți, să sari, să plângi, să te smiorcăi – orice, în orice poziție. Nimic nu este interzis, cu excepția atingerii altor oameni.

A doua etapă
În a doua oră, stai liniștit. Vei fi mai proaspăt, mai inocent, iar meditația va deveni mai ușoară.
Alege ca în aceste zile să fii la fel de ignorant ca atunci când te-ai născut – doar un copil, un nou copil, care nu știe nimic, care nu întreabă nimic, fără să discute nimic, fără să se certe. Dacă poți fi doar bebeluș, multe sunt posibile. Chiar și ceea ce pare imposibil este posibil.”
(Osho, „Meditația – prima și ultima libertate”, Pro Editură și Tipografie, 2008)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu