luni, 29 decembrie 2014

Cum schimbă Iubirea mintea

Deepak Chopra-Calea Magului


Înveţi să te desparţi de ego in mai multe etape — există multe invelişuri izolatoare, frică, rutină, egoism şi minie, care ne fac să nu trăim iubirea pe care o cunoaşte magul. În a invăţa cum să intri in legătură cu forţa universală a iubirii, rolul de conducător poate fi luat la inceput de mintea ta. Mintea este cea care poate avea o nouă perspectivă; urmează reeducarea emoţiilor şi a credinţelor.
Pe ce se bazează noul punct de vedere al minţii? Simplu, pe faptul că există o forţă a iubirii prezentă oriunde, in care te poţi increde pentru a-ţi aduce viaţa in ordine şi pace.
Experimentează următorul exerciţiu: ieşi afară noaptea şi priveşte cerul plin de stele. Timp de secole, oamenii au privit la această scenă şi au văzut incredibila ei structură şi frumuseţe.
Ca o hartă a ordinii din natură, aceasta este exemplul perfect — uitindu- ne la cerul nopţii, putem inţelege curgerea timpului de-a lungul milioanelor de ani, care a nutrit fiecare pas din viaţa universului, de la organizarea primului atom de hidrogen până la formarea stelelor şi apariţia ADN-ului. Nimic n-a fost aruncat in toată această imensă perioadă de timp; fiecare părticică de informaţie şi energie a evoluat astfel incât tu, observatorul, să poţi privi cosmosul, care e imaginea vie a trecutului tău intreg.
Forţele din univers sunt imense, dincolo de priceperea minţii, iar procesul care a dat naştere atomilor de hidrogen şi ADN-ului a fost foarte delicat. Lucrurile ar fi putut urma un infinit număr de alte direcţii, fără a avea drept rezultat ceea ce recunoşti că eşti tu acum. Ceea ce a permis ca acest proces echilibrat să aibă loc a fost organizarea şi inteligenţa.

***
Forţele titanice, rotindu-se in univers, nu se războiesc unele cu altele; ele se lasă una pe cealaltă să existe şi evoluează ca parte a tendinţei naturale spre dezvoltare.
Să privim aceste calităţi impreună: ordine, echilibru, evoluţie şi inteligenţă. Avem astfel o descriere a iubirii.
Nu este idealul popular de iubire, ci este iubirea magului — forţa care susţine viaţa şi o nutreşte. Aici incepe mintea să realizeze că forţa iubirii este reală. În viaţa modernă, ne folosim de ideea de intâmplare pentru a arăta ca viaţa este fragilă şi ameninţată la fiecare pas. Dar istoria vieţii ne arată că ea a supravieţuit milioane de ani; de fapt, ea pare să creeze condiţiile propriei supravieţuiri prin mijloacele unei inteligenţe profunde, nicicind ameninţate. Oricât de vitrege ar fi condiţiile, viaţa nu se poate stinge.
Poţi aplica această intuiţie la propria ta viaţă. Imaginează- ţi inceputul ei, cind din milioane de posibilităţi, un singur spermatozoid a fecundat un ovul din pintecul mamei tale.
Identitatea ta prezentă depinde in intregime de acel act. Numărul posibilităţilor era atât de mare, incit probabilitatea ca acest fapt unic să aibă loc era extraordinat de mică, aproape de imposibil, şi totuşi s-a intâimplat fără nici un efort. (vacuitate...)Tot aşa, au existat milioane de asalturi impotriva ta din partea mediului inconjurător, a poluării, a radiaţiilor; a existat chiar posibilitatea apariţiei unor mutaţii intâmplătoare in celulele tale; oricare dintre acestea ar fi putut pune capăt şansei tale de supravieţuire in orice moment, de la conceperea ta până in ziua de astăzi. Totuşi, inteligenţa şi puterea organizatoare dinlăuntrul tău au depăşit aceste obstacole intr-o pace lipsită de efort, in ciuda intregii sforţări pe care mintea conştientă ar considera-o necesară pentru a continua viaţa. Intr-adevăr, mintea ta conştientă nu poate anticipa sau concepe o schemă a vieţii, modalităţi de a o menţine sau de a o apăra de astfel de pericole .
Dacă această pace lipsită de efort poate opera la nivel inconştient şi la nivelul celulelor, de ce nu ar putea opera şi la nivel conştient? Te poţi vedea sus, pe creasta valului vieţii?
De fapt, acest lucru il faci in orice clipă. Impulsurile tale de a gândi, de a simţi şi de a acţiona sunt precum creasta unui val, mereu prăvălindu-se inainte, in viitor şi mereu reinnoindu- se din străfunduri — impulsul iubirii care menţine viaţa este precum impulsul oceanului care reinnoieşte fiecare val.
A-ţi da seama de acest lucru inseamnă a incepe să cunoşti adevărul. Când admiți conștient că forţe titanice precum gravitaţia şi imensele energii care alimentează stelele pot coexista fără a se distruge una pe alta, atunci  înțelegi şi cum  viaţa ta va fi susţinută. Teama şi indoiala spun că acest lucru nu poate fi adevărat; credinţa noastră profundă in necesitatea luptei se bazează pe ideea că dacă nu ne zbatem să supravieţuim, vom fi striviţi de indiferenţa haosului naturii.

Te mai gândești la perspectiva ta asupra vieții?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu