miercuri, 4 februarie 2015

Câștig și pierdere


Există în ciclul vieții multe pierderi minore de-a lungul drumului. Dacă te opreşti o clipă să te gândeşti la acest lucru, iţi vei putea da seama cu uşurinţă de modelul câştig-pierdere care funcţionează in viaţa ta. Atunci când se produc, pierderile par dureroase, iar ego-ul reacţionează inevitabil la pierdere, dorind să păstreze lucrurile. Însă trecerea de la copilărie la adolescenţă reprezintă o pierdere dintr-o anumită perspectivă şi un câştig dintr-o alta; a te căsători reprezintă pierderea vieţii de unul singur şi câştigarea unui partener. A câştiga şi a pierde sint două faţete ale aceluiaşi lucru. Singurul lucru in viaţă care aduce un câştig absolut este câştigarea conştientizării — obiectul aventurii căutării.
Nu ţi-a trecut niciodată prin gind faptul că nu poţi pierde nimic pentru că n-ai avut niciodată nimic? a intrebat Merlin.
Singurul lucru pe care l-ai avut vreodată cu adevărat eşti tu insuţi. Sinele acesta al tău ar putea petrece un timp intr-o casă sau indeplinind o slujbă, ar putea petrece un timp in prezenţa anumitor lucruri sau a unei anumite sume de bani, dar in timp toate acestea se vor schimba. Apoi, tot ceea ce ai este o amintire, o imagine, o idee. Acestea nu sunt reale; ele sint doar plăsmuiri ale minţii. Gândurile sunt ca nişte oaspeţi; ele vin şi pleacă in timp ce tu eşti mereu acolo. Priveşte obiectele şi proprietăţile in acelaşi fel. Ele vin şi pleacă. Ceea ce rămâne eşti tu insuţi.

Viaţa e plină de impotrivire, mai mică sau mai mare. Ego-ul şi-a luat sarcina de a-ţi apăra viaţa. El te apără de pierderi şi dezastre şi respinge ideea morţii pe cât poate. Dar magul spune bun-venit oricărei adversităţi, oricărei pierderi, având următoarele motive, pe care şi tu le poţi aplica in viaţa ta: orice in creaţie este făcut din energie. După ce este creată, orice formă dată de energie trebuie să se menţină pe sine un anumit timp. După o perioadă de stabilitate, forţa vieţii vrea să aducă ceva nou in scenă. Pentru a face aceasta, modelele vechi, depăşite trebuie să fie dizolvate.
Această disoluţie are loc in numele vieţii, pentru că nu există nimic decât viaţă in jurul nostru. Însă ego-ul se ataşează de anumite forme de energie, pe care nu mai vrea să le vadă dizolvându-se. O sumă de bani, o casă, o relaţie, o formă de guvernământîn felul lor, toate acestea sunt forme de energie pe care incercăm să le protejăm de trecerea timpului.
Oamenii se luptă cu moartea, cum se spune, ceea ce inseamnă că ei vor apăra ceva până când disoluţia rămâne singura alternativă.

În realitate, astfel de bătălii nu sunt necesare. Nu te poţi lupta pentru a face un trandafir să inflorească. Nu te poţi lupta pentru a face ca un embrion să se transforme intr-un copil — acest lucru se intimplă pur şi simplu, urmind propriile ritmuri. Ego-ul acceptă cu uşurinţă acest fapt in ceea ce priveşte trandafirii şi copiii, dar nu in ceea ce priveşte banii, casele, relaţiile şi alte lucruri de care este ataşat. Magul vede că aceeaşi lege universală guvernează totul in viaţă. Totuşi, nu ego-ul s-a zbătut să te aducă pe lume.
Bătălia ego-ului este o formă de opoziţie faţă de viaţă, deoarece el caută să impună viaţa artificială.
Natura răpeşte lucrurile la timpul potrivit, având bune motive, a spus Merlin. Dacă vrei flori când nu e vremea lor poţi broda flori, care vor dura pentru totdeauna, dar cine ar putea pretinde că ele ar fi in realitate vii?
Tot aşa, ori de câte ori simţi nevoia de a controla şi de a lupta, de a ţine lingă tine oameni, bani sau lucruri de care te simţi ataşat, atunci când acestea se indepărtează tu te opui forţei universale, care menţine totul in echilibru.

Va trebui să dobândeşti incredere inainte de a putea să predai controlul. Condiţionările voastre vă duc la neincredere deoarece voi, doriţi cu atâta disperare să credeţi că sunteţi imuni la ciclul naturii, a spus Merlin, oarecum amuzat. Chiar dacă trupurile voastre se nasc, cresc şi mor, voi aveţi ideea absurdă de a lăsa in urmă clădiri nemuritoare, statui, reputaţii şi cufere pline de bogăţii.

Calea magului, Deepak Chopra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu