luni, 1 februarie 2016

Autocontrolul pas cu pas- o introducere



"În cele ce urmează îţi voi prezenta o tehnică pusă la punct preluând de la fiecare din cele de mai sus, tot ceea ce mi s-a părut că nu este nociv. De exemplu, în Yoga este de-a dreptul periculos să revii brusc din meditaţie; în tehnica noastră, numită Alfa după numele undelor cerebrale activate în mod conştient, nu există acest pericol. De asemenea, am căutat să diminuez la maxim condiţiile restrictive (ca de exemplu o anumită alimentaţie) şi să ofer o comoditate maximă, salutară cred, în epoca aceasta superstresantă în care trăim. Tocmai de aceea nu vei găsi poziţii care mai de care mai complicate, ca de exemplu asanele din Yoga; aşadar îţi recomand să te aşezi cât mai comod într-un fotoliu sau să îţi alegi poziţia care îţi tihneşte cel mai bine (poţi sta chiar şi în cap dacă asta îţi convine).Dar, pentru că am amintit deja de undele Alfa, să prezentăm puţin această noţiune.
Există patru mari tipuri de unde cerebrale, înregistrabile la orice electroencefalograf:

1.     • Undele BETA - care apar preponderent în starea de veghe, cu frecvenţele cuprinse între 14 şi 21 Hz;
2.     Undele ALFA - care apar preponderent în starea de semisomn, cu frecvenţele cuprinse între 7 şi 14 Hz;
3.     • Undele TETA - corespunzătoare stării de somn, cu frecvenţele cuprinse între 4 şi 7 Hz;
4.        Undele   DELTA   -   corespunzătoare   somnului profund, cu frecvenţe sub 4 Hz.
Câteva detalii ar fi:
1.   Domeniul Beta corespunde  lumii  fizice;  aici există imagine, sunet, miros, gust, pipăit, există timp şi spaţiu.
2.    Domeniul    Alfa    corespunde    nivelului    conştiinţei interioare, lumii spirituale; aici nu mai există noţiunile de spaţiu şi timp. Notă: Frecvenţa de 10 Hz corespunde frecvenţei la care se  interconectează  cele  două emisfere  cerebrale:   dreapta (intuitivă, folosită rar, ca de exemplu la ascultarea unei bucăţi muzicale, la admirarea unei picturi etc) şi stânga (cu rol analitic şi sintetic - în cazul dreptacilor; la stângaci situaţia este inversă). Tot frecvenţa de 10 Hz este atribuită frontierei PSI; sub nivelul acesteia apar toate fenomenele de parapsihologic cum sunt: telepatia, percepţia extrasenzorială (PSE, ESP), telekinezia, premoniţia etc.  Chiar şi Pământul prezintă o vibraţie în acest domeniu, în jur de 8,5 Hz.
3. Domeniul Teta este activat în timpul somnului, dar şi prin anestezie generală.
4. Domeniul Delta corespunde somnului profund şi inconştientului.
Zona Alfa (o vom numi pe scurt „Alfa"} corespunde domeniului în care frecvenţele cerebrale sunt diminuate la aproximativ jumătate din starea de veghe. Cercetătorii care au utilizat biofeedback-ul sau EEG-ul (electroencefalografia), au observat că la pacienţii cu zona Alfa activă se îmbunătăţeşte activitatea organelor dezechilibrate (supuse stressului), se normalizează tensiunea arterială, pulsul devine uniform, funcţionarea automată a corpului intră mai mult sub controlul nostru, creşte capacitatea cerebrală dincolo de dublul normalului etc. Dar toate acestea, şi nu numai ele, pot fi obţinute şi în mod conştient dacă activezi volitiv Alfa, adică dacă îţi diminuezi în mod voluntar frecvenţele cerebrale."

Dan Seracu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu