duminică, 25 ianuarie 2015

Recunostinta ca ESTI deja


E absolut sigur că un trandafir se va dezvolta ca un trandafir, chiar dacă atunci când abia e incolţit nu pare diferit de o violetă. În sămânţă, pretenţia la unicitate s-ar putea să rezide intr-o ramificaţie măruntă a celor două spirale ale moleculei de ADN. Noi, oamenii, insă sintem foarte preocupaţi să ne dezvoltăm cum trebuie, şi prin urmare cheltuim nenumărate ore de efort şi strădanie pentru a incerca să ne afirmăm unicitatea.
Ce contează dacă păsările trăiesc fără să gândească sau dacă un trandafir rămâne trandafir? a întrebat Arthur. Ele nu au minte şi, prin urmare, nu au de ales decât să fie ceea ce sunt.
Adevărat, voi, muritorii, aveţi liber arbitru, dar aveţi o părere prea bună despre acest lucru, replică Merlin. Eu trăiesc fără a face alegeri şi găsesc că o asemenea viaţă este cu mult mai fericită.
Fără alegeri? Dar iei hotărâri ca şi mine, protestă Arthur. Merlin ridică din umeri.
Te laşi inşelat de aparenţe. Priveşte-ţi mâinile. Nu este nici o indoială că ele iţi aparţin, totuşi nu tu alegi cum să se dezvolte celulele; habar nu ai ce face ca nervii şi muşchii să se
mişte; nu iţi creşti in mod conştient unghiile şi nu iţi vindeci o rană când mâinile ţi-s tăiate, nu-i aşa?
Adevărat, nu trebuie să fac nici unul dintre lucrurile acestea.
Cu alte cuvinte, acestea nu mai reprezintă pentru tine alegeri, a continuat Merlin. Aceste funcţiuni sunt controlate de o parte involuntară a creierului tău, care are grijă de ele in mod automat. În acelaşi fel, toate lucrurile cărora tu le dedici atâta timp — a gândi, a lua decizii, a simţi, a alege, a judeca — eu le-am incredinţat părţii automate a creierului meu. Ceea ce

nu este de fapt decit un alt fel de a spune că le-am predat lui Dumnezeu. Deepak Chopra

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu