joi, 22 ianuarie 2015

I. Modelarea tiparelor- cele 21 de zile de schimbare mentala


Sursa: Camelia Patrascanu-astrolog


Mercur retrogradeaza din 21 ianuarie pana pe 11 februarie.
(E exact momentul:)...-zic eu)

Sunt 21 de zile de retrogradare – exact de cat are nevoie creierul nostru sa accepte si sa integreze un nou tipar de gandire. In 21 de zile, spun cercetatorii, creierul isi poate forma noi circuite neuronale care pot schimba un vechi obicei in unul nou. In 21 de zile scapi de un tic, de un obicei prost, de un viciu. Cu conditia sa ramai conectat la noua varianta si in fiecare zi sa faci ceva, oricat de mic, pentru asta. Sa te mentii pe linie. Daca reusesti 21 de zile atunci s-a creat in mintea ta o noua structura care iti va sustine schimbarea care va alimenta o viziune, viziune care va duce la modificarea viitorului, anume cel ales de tine.
Astfel, poti adopta o noua formula functionala de viata (raspuns mai bun la un stimul, inlocuirea convingerilor perimate cu altele mai bune, renuntarea la prejudecati sau convingeri limitative de genul “nu se poate”, “e rusinos”, “e imposibi”, “ce impresie las altora”, “ce vor crede despre mine”, “sunt prea neindemanatic sa incerc”) .
Important este ca in aceste 21 de zile mintea si sufletul nostru au timp sa integreze o noua viziune de viata. Sa scoata vechile frici din minte si sa ne imaginam cum am fi fara ele. Ne putem vedea facand altfel lucrurile, luand alte decizii, atingand alte scopuri,  avand un alt traseu.



Pentru asta este necesar sa respectam cateva conditii:
1. sa fim sinceri si
2. sa ne referim strict la noi



Sa fim sinceri cu noi, adica sa ne dorim lucruri mari dar compatibile cu noi. Degeaba vrem sa fim tenori daca n-avem voce. A ne visa cantand Rigoletto este un vis fals care arata ca nu ne iubim si nu ne cunoastem pe noi. A visa la Rigolleto stiind ca n-ai voce este un subterfugiu, o masca pentru un alt vis, de fapt.



Sa ne referim la noi. Adica. Nu putem schimba tiparele mentale ale altora si nici nu ne putem propune schimbari neconvingatoare si necompatibile cu noi.Fiecare dintre noi poate crede cu tarie doar in propriul sublim. Si, chiar daca nu il atinge in viata, calatoria spre propriul sublim este fantastica si face ca viata sa merita sa fie traita. Si o transforma in destin. Unul implinit. Dar trebuie sa visam, fiecare, sublimul propriu.



Nu pot sa ma conving ca vreau acum sa ma marit si sa fac copii pentru ca nu e visul meu sublim in acest moment. Nici sa termin 4 facultati pentru ca nu este viziunea mea – e visul altuia si nu pot fi implinit traind visul altcuiva.Pe mine ma asteapta sublimul meu sa il implinesc. Ca sa il descopar ma uit la darurile mele: talente (e clar ca implinirea nu e pictura daca imi place matematica, ca nu e divertismentul daca sunt sobru si lucrez singur in liniste), abilitati. Ce imi face placere sa fac, ce fac fara sa ma oblige nimeni si fara nici un efort sau asteptare de plata. Imi place atat de mult incat ma simt castigat si sunt in stare sa daruiesc lucrul pe care il fac cu atata placere, pentru ca el ma incarca si ma inspira, imi da bucurie si ma conecteaza la propriul spirit. Si ma simt dator sa intorc ceva vietii care a fost atat de generoasa cu mine, daruindu-ma cu inzestrari care ma fac fericit si imi dau sens. Asa depistez care este calea sublimului meu.
Si sa ma refer la mine mai inseamna ceva - sa nu imi doresc ca altul sa se schimbe. Sa nu depinda schimbarea pe care vreau sa o provoc in viata mea de schimbarea altcuiva. Pentru ca acesta nu e un vis real, nu pot visa ce sa faca altul ci ce sa fac eu. Daca , de exemplu, ca sa fiu fericit trebuie ca partenerul/seful sa fie mai bun cu mine si mai apreciativ cu eforturile mele, este un vis gresit. Legea atractiei n-o sa faca aceste persone ca de maine sa se poarte mai bine. Imi pot dori si pot dori pentru mine ca eu sa actionez liber si puternic in relatie cu persoanele, nu din teama, subordonare, enervare etc. Eu ma eliberez, nu ele. Visul meu este sa fiu eu puternic si liber, nu altii sa fie mai recunoscatori si protectivi. Aceasta este o dorinta autentica - sunt sincer si realist in ce-mi doresc si se refera la mine.



Mercur, buturuga mica a carului lui Jupiter
Este adevarat, implinirea nu vine doar din exprimarea faptica a darurilor ci si din felul in care pui darurile in slujba vietii tale si a celorlalti. Daca ai daruri dar le risipesti, nu esti implinit. Daca vrei sa iei locul altuia (te compari, tanjesti, invidiezi, te temi de concurenta si crezi ca poti fi intrecut) iar ai iesit de pe drumul tau. Pentru ca pe DRUMUL TAU  nu poate exista concurenta. Este doar al tau. Pot exista mai multe persoane care merg paralel, pe drumurile lor de succes. Asta e altceva. Dar orice comparative te scoate de pe drumul tau, intrerupe calatoria de success pentru tine si te transforma intr-o imitatie.  
In aceste 21 de zile este posibil sa revenim la o actiune/atitudine/relatie care ne-a mai tentat in august-octombrie 2014. Dar n-am avut curajul. Pe atunci Jupiter inainta triumfal prin Leu. Si ne indemna (stiind ca nu va fi usor din prima) sa fim mandri de ceea ce suntem si simtim, chiar daca nu ne place sau nu placem. Si sa ne recunoastem natura: inima, mintea, spiritul. Cine suntem si ce vrem sa facem cu viata noastra. Greu.
Jupiter ne ajuta sa vedem daca punctul in care suntem ne reprezinta sau nu: casnicia e ceea ce vrem sa avem si ne face fericiti si autentici? Cariera si profesia ne exprima vocatia si inima? Sanatatea reflecta iubire si grija noastra pentru trupul-templu? Prietenii ne fac placere sau intretinem relatii care ne slabesc si ne deformeaza imaginea de sine? Familia este cea care ne sustine sau mai mult ne seaca de energie? Stilul nostru de viata ne exprima inteligenta si inclinatiile sau urmam stereotipiile culturii noastre?
Daca intrarea lui Jupiter in Leu nu ne-a trezit autenticitatea si nu ne-a facut sa ne intrebam daca ne traim cu adevarat viata sau ne-o lincezim, micul Mercur retrograd ne mai da un ghiont. Nu-l lasa nici pe Jupiter sa provoace o revolutie doar din exces de personalitate. Mercur propune modelarea viziunii despre noi si viata.



Spun ca Mercur e buturuga mica a lui Jupiter pentru ca nu permite o eliberare din inchisorile in care ne-am bagat sau ne-am lasat bagati (mari sau mici) doar prin ingamfare si pretindere,  capriciu sau puseu nevrotic. Mercur vrea sa ne construim cu adevarat o NOUA VIZIUNE despre noi si viata noastra. Daca dorim sa ne traim viata liber, fara constrangeri, sa facem ce ne place si ne reprezinta, daca vrem sa ne pasioneze profesia, sa ne bucure casnicia, sa ne incante vigoarea noastra corporala, sa ne inspire relatiile, sa ne intareasca singuratatea, sa ne uluiasca voiajele atunci trebuie sa incepem sa ne traim viata cu adevarat. Deschizand inchisorile si schimband cu 180 de grade directia. Luand-o in sens opus, daca e necesar. Si odata ce am conturat o viziune despre noi, ea trebuie sustinuta – cu actiune, mandrie si incredere. Fara sa convingem pe nimeni de adevarul nostru. Abia de aici va interveni Jupiter, mai ales din aprilie.






II. Curajul gandirii libere



Mercur in Varsator refuza imitatiile dar adora inspiratiile. Ia ce este mai bun din viata si de la ceilalti si innobileaza. Mercur in Varsator vrea sa gandim lumea si propria viata cu propria minte, sa vedem cu proprii ochi, sa judecam cu propria constiinta. Fara sa ne pese de opinia publica. Asta inseamna ca nu merita nici macar sa nejustificam sau sa-i convingem pe altii de binele si dreptatea noastra. Marte ne sprijina (pana pe 20 februarie) sa fim pasnic, toleranti si iertatori.



Modelarea viziunii
Incepem prin a ne asigura ca nu imitam, nu copiem si nu incercam sa satisfacem pe cineva. Lasam deoparte grijile si obligatiile pentru maine. Le punem deoparte. Asa. Si ne uitam la cine suntem noi dincolo de aceste griji si obligatii si respnsabilitati pe care viata prezenta le are. Cine suntem? Ce ne place, ce vrem sa facem… asa lasam mintea inspirata sa se plimbe printre imagini. Si cum ar fi viata noastra daca am da glas darurilor noastre? Ce ne-ar placea sa studiem, sa calatorim sau ce am vrea sa facem? Si de ce? CA SA castigam sau sa DEVENIM ce? Ce tip de implinire cautam? Acest tip de cercetare mental-sufleteasca ne duce simplu in adancul finite noastre. Si ne reveleaza un adevar despre noi.Cu acest adevar ni se va deschide viziunea. Altfel nu vom putea sti daca nu copiem iar pe cineva sau daca nu redevenim conformisti pentru a nu supara pe cineva. Trebuie sa va linistesc, sa va spun ca schimbarea viziunii despre voi si viata voastra nu exclude neaparat pe cineva deja existent sau nu va schimba obligatoriu, dramatic, actuala voastra existenta. Ea poate fi integrata in viziunea despre viitor, modelandu-si un nou loc.






Nu vreau sa va sperii sau sa va dau idei, dar Mercur in Varsator este una din pozitiile cele mai bune pentru calatorii in afara corpului. Nu as zice chiar o decorporalizare. Mai curand o transpersonalizare. Adica mintea reuseste sa vada situatia in ansamblu, holistic, percepand aspecte care iti scapau cand erai interesat doar de cum te afecteaza personal o situatie. In momente de schimbare sau tensionate multi au parte de aceasta ”transpersonalizare “cand se intalnesc cu mintea desteapta, inspirata sau trezita.



Spun ca Mercur e buturuga mica a lui Jupiter pentru ca nu permite o eliberare din inchisorile in care ne-am bagat sau ne-am lasat bagati (mari sau mici) doar prin ingamfare si pretindere, capriciu sau puseu nevrotic. Mercur vrea sa ne construim cu adevarat o NOUA VIZIUNE despre noi si viata noastra. Daca dorim sa ne traim viata liber, fara constrangeri, sa facem ce ne place si ne reprezinta, daca vrem sa ne pasioneze profesia, sa ne bucure casnicia, sa ne incante vigoarea noastra corporala, sa ne inspire relatiile, sa ne intareasca singuratatea, sa ne uluiasca voiajele atunci trebuie sa incepem sa ne traim viata cu adevarat. Deschizand inchisorile si schimband cu 180 de grade directia. Luand-o in sens opus, daca e necesar. Si odata ce am conturat o viziune despre noi, ea trebuie sustinuta – cu actiune, mandrie si incredere. Fara sa convingem pe nimeni de adevarul nostru. Abia de aici va interveni Jupiter, mai ales din aprilie.



Deocamdata, Mercur isi face treaba. Ne ajuta sa vedem daca traim limitati in inchisorile conformismului familial, al prejudecatilor sociale, al superstitiilor, conventiilor, al fricilor si lasitatilor, neputintelor si subordonarilor. Daca suntem noi insine in viata noastra, daca ne-o traim sincer, autentic si cu bucurie. Daca facem si actionam cum simtim ca suntem.



Daca da, adica suntem prizonieri, atunci ne propune sa deschidem usile. Asa deodata.



Fara sa ne angajam in demonstratii si convingeri.



Abandonand orice urma de resentiment, regret, de atasament sau lacomie care ne-ar putea face sa ne intoarcem.



Luandu-ne adio de la trecut. Trecutul unei situatii. Sau trecutul care eram noi – pentru ca uneori doar pe noi este necesar sa ne schimbam, nu ceilalti sau situatia.






Apoi exploram si inovam in noua noastra viziune. Ne traim visul exprimand toate talentele si darurile noastre.






Cand exprimi cine si ce esti cu adevarat NU AI CUM SA TE RATEZI! Pentru ca am fost nascuti tocmai pentru a ne exprima steaua in frunte pusa - CONSTIINTA.
Daca nu v-ati privit cu adevarat in inteorior niciodata si nu stiti ce haruri aveti trebuie sa vorbiti cu cineva care stie sa va ghideze si sa va ajute. Poate fi unul din parinti, un prieten, un profesor, un psiholog, un consilier in dezvoltare personala, un antrenor, partenerul de viata. Oricine a stiut sa va priveasca. Dar trebuie sa aflati ce daruri aveti. Ele cer o anumita cale si va vor inspira o anumita viziune. Cartile pot fi indrumatori foarte buni. Veti afla despre oameni care si-au schimbat radical destinul fara sa aiba initial aceasta intentie. Ei doar au dorit sa se inteleaga cu adevarat, sa vada cine sunt. Si de atunci viata a creat pur si simplu pentru ei ocaziile de realizare. De exemplu, cartile lui Wayne Dyer. Sau Louise Hay. Sau Debbie Ford. Sau ale superbei Katie Byron.



Schimbarea viitorului
Programul de 21 de zile de retrogradare a lui Mercur coincide cu programul de rescriere mentala care conduce la schimbarea destinului. Pentru schimbarea viziunii si a gandirii, eliberarea din inchisorile mentale ne ajuta sa ne remodelam viata. Daca ne e prea greu sa vedem clar incotro sa ne indreptam e bine s-o luam mai simplu – cum ne place si ne face bine sa fim si sa lucram?
Ce activitate ne place si cum vrem sa o desfasuram?
Atentie, ce spunem nu trebuie sa fie o cerinta fata de altii. N-are nici o valoare transformationala daca spun ca viziunea mea e ca tata sa imi lase mostenire magazinul. Nu pot avea ca viziune personala un ordin pentru altul. Viziunea mea poate fi sa ma sustin financiar prin proprii mijloace facand ceva ce-mi place. Asta da, pentru ca ma prevede pe mine ca autor al implinirii.



In aceste 21 de zile trebuie sa gandesc liber, scotandu-mi din minte toate gandurile (dorintele, imaginile, viziunile, convingerile) in care imputernicesc pe altul, responsabilizez pe altul si nu pe mine. Nu cer nimanui sa-mi fac atreaba (doar ma pot ajuta cu oameni si de oportunitati), ma bazez pe mine – talentul si puterea mea, nazuintele si scopurile mele. Nu le stiu inca, le descopar. Simpla mutare a atentie de la ce vreau de la ceilalti pe ce vreau de la mine produce deja o schimbare de paradigma (set de credinte, valori si viziune) care duce la schimbarea vietii si a viitorului.



Concluzie
* Gandeste singur!
Mercur in Varsator se asigura ca gandim cu capul nostru, liberi de influente. Pentru ca trebuie sa fii foarte liber in interiorul tau sa te urmezi pe tine si nu ce spune lumea sa faci, sau sa urmezi caile mai sigure de realizare, pe care merg toti ceilalti. A te urma pe tine nu insemana a-i sfida pe ceilalti, a te razbuna sau te dezice de angrenajele create cand in trecut ai luat decizii si ti-ai asumat scopuri si parteneriate. Nimeni nu e vinovat ca tie acum nu-ti mai convine viata ta de ieri. In care singur te-ai bagat.
Trezirea reala este intotdeauna alinatoare. Si responsabila pentru ce a creat pana atunci. Asa ca nu poti intoarce spatele. Nu pana nu explici, repari, alini, vindeci, intaresti. Si mai ales pregatesti schimbarea.



* Iarta, treci peste!
Pana pe 20 februarie exista aceasta etapa de pregatire, cu Marte (activistul voluntar si decident) in Pesti, un semn al inactiunii si renuntarii dar si al vindecarii si iertarii. Pregatim momentul potrivit facand, intre timp, alte lucruri. Vechile rani din incarcerarile avute trebuie vindecate.  Orice ai pierdut pana acum, orice ofensa suferita, trebuie uitata, iertata, abandonata. Altfel viziunea noua despre viata ta nu este decat varianta mai satisfacatoare a ce ai avut pana acum. E prea putin (si nu esti tu intreg) pentru aspectele istorice care urmeaza sa aiba loc in 2015, incepute cu provocarea  acestui Mercur retrograd ce reclama ingeniozitate, independeta si curaj.



*Arata-ti geniul!
Aratati ca lucrurile pot fi rezolvate creativ, ca o situatie poate fi vazuta si din alt unghi si ca veti alege mereu unghiul care va va da solutia armonioasa, benefica. Iar benefic inseamna – in sensul spiritului meu, care nu ma neaga ci ma exprima pe mine.
Faceti ca voi, nu ca altii. Eventual, impreuna cu altii, ar fi minunat. Dar acest “din mine insami”inseamana ca nu actionati din pura ambitie (ca cel fara voce care se vrea tenor) nici pentru a multumi pe altul, nici din frica. Din mine insami inseamna din inima si constiinta mea libere. Asa sa va ajute Viata si Dumnezeu!



*Increde-te in Viata!
Si fii un adevarat partener pentru ea. Danseaza cu ea, lasa-te purtat de curentul ei si intelege-i legile. Spiritul si constiinta sunt receptorii vietii si organele acestei intelegeri superioare. Viata te va scoate din toate incurcaturile in care te baga ambitia, frica, dorinta de a palcea altora, dependeta de relatii, lasitatile, rusinea si resentimentele. Viata e mult mai bogata si mai imaginataiva insolutii decat toate starile tale negative aducatoare de probleme. Sa crezi in steaua ta norocoasa - viata n-a irosit atat energie si materie ca sa ratezi tu nestiind cine esti. 
Totul este sa te gandesti, sa reflectezi, sa te contempli, sa-i pui ep altii sa vorbeasca cu si despre tine. Sa-i asculti. Sa iti trezesti sufletul. Asa afli cine esti si asa vei putea, din fiinta ta intreaga sa iti conturezi VIZIUNEA despre cum vrei sa te manifesti in aceasta viata. Si scopurile cu adevarat ale tale care te asteapta sa le atingi.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu