vineri, 25 octombrie 2013

BALANSOARUL-o minunata tehnica de respiratie


Recapata-ti echilibrul emotional printr-o simpla tehnica de respiratie.

  Inspira 3 secunde, insa nu clavicular si nici toracal, ci abdominal...adica, umple burta cu oxigen, tine 7 secunde oxigenul in organsim dupa care expiri in 5 secunde.
Expiratia este foarte importanta...pieptul se extinde iar burta si stomacul se retrag. Expiratia va dura 5 secunde .Important este sa inspiri pe nas si sa expiri pe gura pentru crearea ciclu.
 Cand inspiri si iti umpli burta, imagineza-ti copilaria sau pe tine intr-o perioada a vietii tale foarte fericit/a pe un balansoar si asa cum tragi oxigenul in tine, mareste imaginea si incerca sa o ai clara. Cand expiri si burta se retrage, extinde-ti pieptul alegand o alta imegine a unei alte persoane dragi, poate fi mama, o/un prieten/a sau cineva care te-a incurajat, la fel, intr-o perioada a copilariei sau oricand(pozitiv) .
Repeta exercitiul dandu-te in balansoar cu acea persoana draga. Inspiri, te ridici pe tine , expiri ridica-ti figura draga(mama sau pe cine ai ales)
 Inspira 3 secunde, tii 7 secunde, expira 5 secunde. Repeti acest exercitiu pana se restabileste starea emotionala, echilibru intern (te simti relaxat/a)
 Cascatul este primul semn care identifica detensionarea (ventilarea creierului).
  Prin aceasta tehnica reduci nivelul de stres, pe care daca nu-l controlezi va da nastere fricii (frica este generator de culpabilitate), frica da nastere anxietatii, anxietatea va da nastere atacurilor de panica.



Un alt exercitiu : inspiri pe nas 7 secunde cu atentia pe centrul capului (coroana), imaginandu-ti ca pe acolo introduci sfere colorate pline cu energie, introduci aerul (oxigenul) in burta si o extinzi, tii 21 de secunde timp in care iti plimbi atentia prin tot trupul cu aceste sfere dupa care eliberzi cu atentia, de aceasta data, pe buric lasand sa iasa aerul pe gura timp de 10 secunde, imaginadu-ti sferele mult mai grele, incarcate cu tensiune prin extensia pieptului in timp ce burta se retrage. Exercitiul se repeta 7 runde...acest exercitiu este recomandat doar celor care stapanesc foarte bine primul exercitiu si detin echilibrul emotional...de retinut, este foarte important!(daca il faci in starea de axietate, atac de panica... risti sa ametesti si posibil sa cazi).
Relaxare
-Metoda de autoreglare psiho-fizica a comportamentului uman, ce urmareste realizarea unui repaus cat mai profund, ce recupereaza energia solicitata de activitatea omului. Are ca obiectiv realizarea unei decontractari psihice prin utilizarea unor exercitii adecvate.
Coping
  -Procesul activ prin care un individ face fata vietii si unei situatii stresante si reuseste sa o stapaneasca. Acest proces are loc datorita autoaprecierii propriilor capacitati si motivatiei.
Stresul
-Stresul este o reacție individuală şi rezultatul interacțiunii dintre exigentele mediului pe de o parte şi resursele, capacităţile şi posibilitățile individului pe de altă parte.
Anxietatea
-anxietatea este o teama nespecifica, fara legatura cu situatiile externe si care nu este asociata cu comportamentul de evitare sistematica a anumitor stimuli, ca si in cazul fobiilor. Anxietatea, sau “teama care pluteste in aer”, in limba engleza “free-flooting anxiety”.
Atac de panica
- Atacul de panica este caracterizat prin aparitia brusca a senzatiei de frica intensa sau anxietate. Cu siguranta, aceasta stare produce simptome ingrijoratoare precum dificultatea respiratiei, batai accentuate ale inimii, sentimente de pierdere a controlului,angina pectorala (durere in piept), transpiratie, greata, frisoane, insa toate acestea nu pun viata in pericol.
Cu multumiri,

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu